Tips til sparing av strøm

saving electricity

Tusenlappene får bein å gå på i et så pass kaldt land som Norge. Vi ligger helt i verdenstoppen i strømforbruk, samtidig som mange av oss er temmelig sløsete på energiressursene. Det er en grunn til at ”fyring for kråka” er blitt et kjent begrep her til lands. Med enkle grep kan du spare deg for betydelige beløp på strømutgiftene.

Bytt til nytt strømselskap

Den enkleste og ”lateste” måten å redusere strømregninga på, er å skifte strømleverandør. Konkurransen på kraftmarkedet er knallhard, og energiselskapene gjør alt de kan for å kapre kundene fra hverandre. Du finner egne oversikter på internett over hvem som til en hver tid leverer billigst strøm. Ta deg en runde på telefonen til disse, og hør hva de har å tilby deg.

Å forhøre seg om priser hos andre leverandører, er en øvelse du burde vurdere å gjøre periodevis. Det som er den billigste strømleverandøren i dag. trenger ikke være billigste om et år. Ringerunden koster deg noen tellerskritt, mens et abonnementsskifte kan spare deg for tusenvis av kroner.

Slå av lyset når du går

licht_in_Raum

Selv om lyspærer ikke er de mest strømkrevende objektene i boligen, har du likevel mage av de. Til sammen utgjør de kanskje en betydelig andel av strømforbruket. Om du ikke har gode rutiner og disiplin på lysbryterne, kan du vurdere å skaffe deg timere som gjør jobben for deg. LED-pærer og sparepærer bruker mindre energi, og gir dermed lavere strømregning. Sparepærer koster mer i innkjøp, men de varer også betydelig lengre enn vanlige lyspærer.

Dusj i stedet for bad

Oppvarming av varmtvann står for rundt 15% av strømforbruket i norske hjem. Dropper du å bade regelmessig, men heller bruker dusjen, sparer du mye strøm. Investerer du i en sparedusj, kommer du enda lengre. Mange vurderer også sparekraner og apparater for gjenvinning av avløpsvann. På sikt lønner slike investeringer seg.

Dropp tørketrommelen

Tørketromler bruker mye strøm, og sliter dessuten på materialene i klærne dine. Tørk heller klærne på stativ eller klessnor om du har muligheten. Klesvasken kommer du ikke utenom, men vurder om du virkelig trenger å vaske klærne like ofte som før. Vær også oppmerksom på hvor stort strømforbruket er på hvitevarer, når du skaffer deg nye. Velg energieffektive hvitevarer, selv om de skulle koste noen kroner ekstra. Utgiften får du igjen i form av lavere strømregninger.

Bli kvitt sniktrekk

Dersom du har vinduer og dører som trekker, kan du redusere varmetapet på billigste måte med tettelister. Gamle og harde gummilister i dør- og vinduskarmer tetter langt dårligere enn nye. Dette er arbeid du kan utføre enkelt på egenhånd.

Vurder etter-isolering og utskifting

fenster-abdichten-isolierenEr varmetapet på grunn av trekk mer omfattende enn det du fikser med tettelister, må du kanskje skifte vinduer, bytte dører eller etterisolere.

Kostnadene til slikt er ofte betydelig, men normalt tjener du inn igjen investeringen på sikt. Kontakt fagfolk om du er usikker på om det trengs, eller om hvordan det gjøres best.

Luft ut kort og effektivt

Om du vil lufte regelmessig, gjør dette raskt og skikkelig. Ha vinduer og dører på vidt gap en kort stund, så skifter du lufta effektivt. Står vinduet konstant på gløtt, taper du mye varme, samtidig som sirkulasjonen av luft ikke er spesielt optimal.

Bruk tøfler og varme klær

Om du har på deg en genser og et par tøfler, merker du ikke så mye til en lavere innetemperatur. 18 til 19 grader kan være mer enn nok, spesielt for de som gjør tankearbeid hjemme. Da funker hjernen best. Sørg i alle tilfeller for å senke temperaturen i de rommene du ikke oppholder deg i. Du bør også senke temperaturen om natta, og når du reier bort i helg eller ferie.

Pass på at temperaturen ikke blir så lav at rør fryser, eller at det krever veldig mye energi å få tilbake en normal romtemperatur morgenen etter.